Saturday, 2025-07-19, 9:07 PM
CS-Mizerii-Eminescu-CS
Welcome Vizitator | RSS
Main | Registration | Login
Site menu

Tag Board

Our poll
Cum vi se pare site?
Total of answers: 161

Main » 2010 » February » 28 » licienta navigatie 40-112
licienta navigatie 40-112
2:30 AM

40. Ce intelegeti prin inversiune de temperatura ?

b) Se intelege situatia in care temperatura aerului aflat deasupra uscatului pe o grosime nu prea mare, creste pe masura ce se inainteaza in inaltime datorita pierderii rapide de caldura in spatiu de catre sol si stratul inferior prin radiatie.

Raspuns corect: (b)

 

41. Ce este treapta barica ?

a) Treapta barica este distanta pe verticala, in metri sau in alta unitate de lungime pentru care presiunea atmosferica inregistreaza o crestere sau o descrestere de 1 mbar.

Raspuns corect: (a)

 

42. Cum variaza presiunea atmosferica in timpul unei zile ?

c) In timpul unei zile presiunea atmosferica inregistreaza 2 maxime in jurul orelor locale 10.00 si 22.00 si 2 minime in jurul orelor locale 04.00 si 16.00.

Raspuns corect: (c)

 

43. Ce este umiditatea relativa ?

c) Umiditatea relativa este raportul dintre umezeala reala la o anumita temperatura si umezeala absoluta si se exprima in procente.

Raspuns corect: (c)

 

44. Care sint norii etajului superior ?

a) Cirrus, cirrocumulus si cirrostratus.

 

Raspuns corect: (a)

 

45. Care sint norii etajului inferior ?

b) Nimbostratus, stratocumulus si stratus.

Raspuns corect: (b)

 

46. Care sint norii etajului mijlociu ?

a) Altocumulus si altostratus.

Raspuns corect: (a)

 

47. Care sint norii cu dezvoltare verticala ?

b) Cumulus si cumulonimbus.

Raspuns corect: (b)

 

48. Ce se intelege prin nebulozitate ?

a) Prin nebulozitate se intelege gradul de acoperire al cerului cu nori.

Raspuns corect: (a)

 

49. Cite varietati de ceata se pot distinge in functie de modul de formare ?

c) De radiatie, evaporare, advectie, arctica, frontala.

Raspuns corect: (c)

 

50. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare in conditii de inversiune termica la caderea serii ca urmare a coboririi temperaturii din stratul inferior sub temperatura punctului de roua, se ridica la scurt timp dupa rasaritul s

c) Ceata de radiatie.

Raspuns corect: (c)

 

51. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare in situatia in care o masa de aer rece si umeda aluneca pe suprafata marii cu ape mai calde depasind nivelul de saturatie, la latitudini medii se intilneste toamna si iarna si este i

a) Ceata de evaporare.

Raspuns corect: (a)

 

52. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare ca urmare a deplasarii unei mase de aer cald si umed pe suprafata marii cu temperatura mai coborita decit temperatura punctului de roua, la latitudini medii apare iarna, este foarte

b) Ceata de advectie.

Raspuns corect: (b)

 

 

 

53. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare la contactul a doua mase de aer cu temperaturi diferite si umezeli relative ridicate, se prezinta sub forma unor centuri cu latimea de circa 50 Mm.

c) Ceata frontala.

 

Raspuns corect: (c)

 

54. Ce intelegeti prin precipitatii atmosferice ?

b) Totalitatea produselor rezultate prin condensarea sau sublimarea vaporilor de apa din atmosfera si care ajung la suprafata solului sau a marii sub actiunea fortei gravitationale.

Raspuns corect: (b)

 

55. Indicati modalitatea de reducere a erorii ce apare in cazul mirajului la masurarea inaltimilor la astri cind este imperios necesar sa se determine punctul in astfel de conditii :

a) Masurarea inaltimii cu sextantul sa se faca din cel mai inalt loc de pe nava, cind mirajul este inferior si cit mai aproape de suprafata marii la miraj superior.

Raspuns corect: (a)

 

56. Indicati efectele trasnetului la bordul unei nave :

b) Modifica magnetismul permanent al navei introducind astfel erori in indicatiile compasului magnetic.

Raspuns corect: (b)

 

57. Identificati tipul de halou dupa urmatoarele caracteristici : inel luminos in jurul soarelui sau, mai rar, al lunii, culoarea, de obicei alba, este, in cazul unui halou bine dezvoltat, rosie la interior si galbena la exterior, raza de curbura -46 grade.

c) Halou extraordinar.

Raspuns corect: (c)

 

58. Ce indiciu da haloul ?

a) Vremea rea se va instala in regiunea in care este observat in circa 48 h de la inregistrarea fenomenului.

 

Raspuns corect: (a)

 

59. Ce este vintul ?

a) Deplasarea orizontala a unei mase de aer dintr-o zona cu presiuni inalte spre o zona cu presiuni joase.

Raspuns corect: (a)

 

60. Caracterizati zona calmurilor ecuatoriale :

a) Vinturi de directii variabile si intensitati reduse; Perioada de calm intr-un an = cca. 1/4; Grenuri insotite de ploi torentiale si descarcari electrice.

Raspuns corect: (a)

 

61. Ce sint alizeele ?

b) Vinturi permanente caracterizate printr-o directie foarte stabila ce bat intr-o centura continua de cca. 1200 Mm in fiecare emisfera dinspre NE in emisfera nordica si SE in emisfera sudica.

Raspuns corect: (b)

 

62. Ce sint contraalizeele ?

a) Sint vinturi de inaltime care inlocuiesc masele de aer deplasate de alizee si au directia SW in emisfera nordica respectiv NW in cea sudica.

Raspuns corect: (a)

 

63. Ce sint vinturile de vest ?

c) Sint vinturi generate de centrele de inalta presiune din centura 30 - 40 grd lat. nordica respectiv sudica si care, in 74% dintr-un an, sint dintr-o directie cuprinsa intre SW si NW, avind functia si forta mai mari in timpul iernii decit vara.

Raspuns corect: (c)

 

64. Ce sint musonii ?

c) Sint vinturi periodice, care iau nastere datorita alternanantei sezoniere in repartitia presiunii atmosferice intre uscat si mare avind directia SW in perioada de vara si NE in timpul iernii cu unele variatii functie de zona.

Raspuns corect: (c)

 

65. Ce sint grenurile ?

a) Sint lovituri bruste de vint de durata scurta avind viteze de 40 - 60 Nd producind o crestere a presiunii de aproximativ 4 mb, o scadere a temperaturii de pina la 10 grade C si o crestere a umezelii relative; vintul se roteste brusc in sens retrograd in e

Raspuns corect: (a)

 

66. Care sint elementele unei depresiuni ?

a) o zona cu izobare inchise avind presiunea mica in centru; un front cald in fata, un front rece in spate si, evetual, un front oclus in zona centrala; sectorul cald din partea opusa a depresiunii.

Raspuns corect: (a)

 

67. Pe unde va trece nava in raport cu o depresiune din emisfera nordica, daca elementele meteo inregistreaza urmatoarele evolutii : vintul ia directia S sau SW girind spre W si forta lui creste in timp, norii apar la orizont in W si plafonul lor coboara trep

c) Pe la sud in raport cu depresiunea.

Raspuns corect: (c)

 

68. Care sint regiunile din emisfera nordica de la latitudini medii si inalte caracterizate printr-o frecventa mare a depresiunilor ?

a) Oceanele Atlantic si Pacific.

Raspuns corect: (a)

 

69. Ce este ciclonul tropical ?

b) Este o formatiune depresionara mobila, cu izobarele foarte apropiate, lipsita de fronturi, avind efect devastator si zone de formare si regiuni de actiune specifice.

Raspuns corect: (b)

 

70. Indicati traiectoria ciclonului tropical :

b) Este o parabola avind, inainte de curbare, orientare WNW in emisfera nordica, respectiv WSW in cea sudica, iar dupa curbare orientindu-se pe directia NE in emisfera nordica si SE in cea sudica.

Raspuns corect: (b)

 

71. Prin ce se caracterizeaza un ciclon tropical ?

c) Izobarele sint apropiate intre ele, deci gradientii barici orizontali sint mari; Zona de minima presiune este in intregime calda. Centrul de presiune minima are un diametru de 5 - 30 Mm; Zona exterioara centrului ciclonului, in care vintul atinge viteza m

Raspuns corect: (c)

 

72. Ce intelegeti prin "directia vintuluiā€ ?

a) Directia dinspre care bate vintul.

Raspuns corect: (a)

 

73. Ce este vintul aparent ?

b) Vintul pe care-l inregistreaza nava in mars.

Raspuns corect: (b)

 

74. Cum se determina viteza vintului aparent la bord ?

c) Raportind indicatiile anemometrului la timpul inregistrarii rotatiilor.

Raspuns corect: (c)

 

75. Cum se clasifica vinturile in functie de frecventa ?

a) Vinturi permanente - bat in tot cursul anului; Vinturi periodice  - bat intr- b) Vinturi permanente - bat in tot cursul anului; Vinturi periodice  - bat intr-o anumita perioada a anului; Vinturi neregulate - survin accidental intr-o anumita zona si au directie si viteza imprevizibile.

Raspuns corect: (b)

 

76. Ce reprezinta cifrele din centrul rozei vinturilor reprezentata in hartile "routeing", ex. (pe verticala de sus in jos) : 356, 8,12 ?

b) S-au facut 356 observatii in cadrul carora vinturile variabile au reprezentat 8%, iar calmurile 12%.

Raspuns corect: (b)

 

77. Indicati posibilitatile de determinare a centrului ciclonului tropical la bord:

c) Directia din care se apropie de o nava in larg valurile de hula caracterizata prin h si L mari; Directia la punctul de pe orizont de aparenta convergenta a benzilor subtiri, semitransparente de nori Ci.

Raspuns corect: (c)

 

78. Traiectoria posibila a unui ciclon poate fi estimata prin :

a) Masurarea a 2 relevmente succesive la centrul ciclonului la interval de 2 - 3 h; Introducerea corectiei ce ia in consideratie deplasarea navei si studiul traiectoriilor caracteristice ale cicloanelor in zona.Cu ajutorul radarului in cazul distantelor mici

Raspuns corect: (a)

 

79. Descrieti trombele marine :

a) Sint virtejuri ciclonice de dimensiuni reduse in care aerul, in miscare ascendenta, descrie spirale spre dreapta in emisfera N si spre stinga in cea S. Au traiectorii neregulate si se pot forma si la latitudini inalte, in orice anotimp cu exceptia iernii.

Raspuns corect: (a)

 

80. Care este semicercul periculos al unui ciclon tropical ?

b) Se situeaza in raport cu directia de deplasare a ciclonului, in partea dreapta a traiectoriei in emisfera nordica si in partea stinga a acesteia in emisfera sudica.

Raspuns corect: (b)

 

81. Care este semicercul manevrabil al unui ciclon tropical ?

c) Se situeaza, in raport cu directia de deplasare a ciclonului, in partea stinga a traiectoriei in emisfera nordica si in partea dreapta a acesteia in emisfera sudica.

Raspuns corect: (c)

 

82. In emisfera nordica, daca nava, in semicercul periculos, se indreapta spre periferia ciclonului, in drum constant vintul :

c) Gireaza in sens retrograd.

Raspuns corect: (c)

 

83. In emisfera nordica, daca nava, in semicercul manevrabil, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul :

a) Gireaza in sens direct.

Raspuns corect: (a)

 

84. In emisfera sudica, daca nava, in semicercul periculos, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul :

b) Gireaza in sens invers acelor de ceasornic.

Raspuns corect: (b)

 

 

85. In emisfera sudica, daca nava, in semicercul manevrabil, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul :

a) Gireaza in sensdirect.

Raspuns corect: (a)

 

86. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica, in semicercul periculos :

a) Se ia alura cu vintul din prova tribord intre 10 - 45 grade si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii.

Raspuns corect: (a)

 

87. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica, in semicercul manevrabil :

c) Se ia alura cu vintul din pupa tribord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii.

Raspuns corect: (c)

 

88. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul periculos :

b) Se ia alura cu vintul din prova babord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii.

Raspuns corect: (b)

 

89. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul manevrabil :

c) Se ia alura cu vintul din pupa babord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii.

Raspuns corect: (c)

 

90. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica,in semicercul periculos aproape de traiectoria centrului ciconului :

a) Se ia o alura cu vintul din pupa tribord 20 - 25 grade si se va naviga cu viteza maxima permisa de starea marii, iar dupa ce a intrat bine in semicercul manevrabil se va manevra ca atare.

Raspuns corect: (a)

 

91. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul periculos aproape de traiectoria centrului ciclonului :

a) Se ia alura cu vintul din pupa babord 20 - 25 grade, iar dupa ce patrunde bine in semicercul manevrabil, va manevra ca atare.

Raspuns corect: (a)

 

92. Care este ordinea aparitiei semnelor prevestitoare de vreme rea la latitudini extratropicale ?

a) Norii cirrus care pot precede cu 24 - 48 ore modificarile de presiune; Scaderea presiunii atmosferice;  Hula, in cazul apropierii de nava a unei ocluziuni; Comportamentul pasarilor si animalelor marine.

Raspuns corect: (a)

 

93. Care sint factorii care influenteaza caracteristicile valului ?

b) Forta vintului; Durata de actiune a vintului; Suprafata de contact; Adincimea apei.

Raspuns corect: (b)

 

94. Ce este hula ?

b) Valul ramas dupa ce vintul, care l-a generat, a incetat sa mai bata.

 

Raspuns corect: (b)

 

95. Secventa norilor Cirrus, Cirrostratus, Altostratus si Nimbostratus, dupa care urmeaza ploaie cu caracter general, indica apropierea unui:

c) Front cald

Raspuns corect: (c)

 

96. In general suprafetele circulare de joasa presiune se numesc:

b) Cicloni tropicali

Raspuns corect: (b)

 

97. Liniile de pe harta meteorologica care unesc puncte cu aceeasi valoare a presiunii atmosferice se numesc:

c) Izobare

Raspuns corect: (c)

 

98. Vantul local care bate in timpul zilei cauzat de diferentele de temperatura si presiune dintre uscat si mare se numeste:

d) Briza de mare

Raspuns corect: (d)

 

99. Conform legii Buys-Ballot, daca in emisfera sudica se observa ca vantul este din NW, centrul de joasa presiune va fi localizat in:

b) SSW

Raspuns corect: (b)

 

100. Dupa trecerea frontului rece, presiunea atmosferica in mod normal:

d) Creste in timp ce temperatura aerului scade

Raspuns corect: (d)

 

101. Care din urmatoarele expresii nu are legatura cu norii Cumulonimbus:

b) Precipitatii cu caracter general

Raspuns corect: (b)

 

102. Conform legii Buys-Ballot, cand in emisfera nordica, se observa ca vantul este din NW, centrul de joasa presiune va fi localizat in:

a) NE

Raspuns corect: (a)

 

103. Frontul oclus este cauzat de obicei de:

c) Frontul rece care ajunge din urma frontul cald

Raspuns corect: (c)

 

104. Anticiclonii sunt caracterizati de obicei prin:

a) Vreme frumoasa si uscata

Raspuns corect: (a)

 

105. Cand temperatura unei mase de aer scade:

c) Umiditatea relativa creste

Raspuns corect: (c)

 

106. Aversele puternice de ploaie frecvent insotite de descarcari electrice sunt asociate cu:

b) Trecerea unui front rece

Raspuns corect: (b)

 

107. Vanturile catabatice bat:

c) In josul pantei datorita curgerii aerului rece

Raspuns corect: (c)

 

108. Curentul rece care curge dinspre stramtoarea Bering, de-a lungul coastelor Asiei de NE, se numeste:

b) Curentul Oya Shivo

Raspuns corect: (b)

 

109. Intr-un ciclon tropical, in vortex, vantul se deplaseaza:

c) Nu bate vantul, este calm

Raspuns corect: (c)

 

110. Vremea buna este in mod obisnuit asociata cu:

c) Presiune atmosferica inalta

Raspuns corect: (c)

 

111. Daca in emisfera nordica observatorul sta cu fata in vant, zona de presiune joasa va fi:

b) Spre dreapta, usor in spatele sau

Raspuns corect: (b)

 

112. Daca este imposibil sa se evite un uragan din emisfera nordica, cel mai indicat loc pentru a trece de furtuna va fi:

d) Prin jumatatea stanga a traiectoriei furtunii

Raspuns corect: (d)

Views: 6694 | Added by: spyder1992 | Rating: 3.0/2 |
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Login form

News calendar
«  February 2010  »
Su Mo Tu We Th Fr Sa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Search

Site friends
  • Tutoriale CS
  • Kituri de Instalare CS
  • Pluginuri CS
  • Moduri CS
  • AmxModX
  • AdMinMoD
  • Harti CS

  • Statistics

    Persoane conectate: 1
    Vizitatori: 1
    Inregistrati: 0

    Copyright MyCorp © 2025